Omet al contingut

#TEDxEixample19. Cinc hores d’idees extraordinàries

Deia Pablo Neruda “És tan curt l’amor i tan llarg l’oblit”. En el seu temps no existia la web, ni Flickr, ni YouTube; ara podem perpetuar el que estimem, el que ens deixa empremta. Amb imatges, amb paraules, amb sensacions … Ara tot queda.

El primer TEDxEixample va passar en un tancar i obrir d’ulls

El divendres 22 de març de 2019 va tenir lloc la primera edició del TEDxEixample. Un èxit? Això ho han de dir els que vau assistir, els que vam treballar-ho, els impulsors d’idees i els speakers que van posar la cirereta del pastís: les idees.

Molts dels 20 voluntaris que estàvem allà vam poder recollir una sensació unànime entre els assistents: “el temps ha volat”. Aquesta és una bona senyal, el temps vola quan el ritme, el poder de les idees i la química de les persones et fa oblidar mirar el rellotge.

TEDxEixample 2019

Canviem la paraula èxit per un simple “gràcies”

TEDx no és un negoci. És una associació sense ànim de lucre, amb l’única intenció de millorar la vida de les persones amb idees que mereixen ser compartides.

Potser no ho sabies. Els speakers no cobren, els voluntaris (com el seu nom indica) no cobren. El que es recapta és per pagar algunes despeses que no troben patrocinador.

Per això és millor utilitzar la paraula “gràcies” que la paraula “èxit”. Gràcies als speakers per portar idees que ens faran canviar. Gràcies als assistents per omplir l’aforament i per donar-nos vida amb els vostres cants, els vostres aplaudiments i els vostres ànims. Gràcies als impulsors d’idees (patrocinadors) per fer possible l’esdeveniment. Gràcies als amics de TEDxTokyo, de TEDxLleida, de TEDxBarcelonaWomen, de TEDxTarragona per acompanyar-nos. I és clar, gràcies als 10 voluntaris permanents i als 10 que van venir a ajudar el divendres per dissenyar, organitzar i patir fins a l’últim minut per fer realitat el primer TEDxEixample.

Acte 1: La presentació.

TEDxEixample 2019
Pau Samo, organitzador, va introduir l’acte amb puntualitat anglesa. Va recordar què és TEDx, la seva contribució i va donar gràcies a tots els que van fer possible el primer TEDxEixample.

Per Pau es tractava d’un repte barrejat amb una deliciosa rutina. Repte per ser la seva primera edició a Barcelona. Rutina perquè Pau va estar en l’equip que va inaugurar el TEDx Amposta, la seva ciutat natal i TEDx Lleida a la seva ciutat d’adopció. Pau és el que anomenem un veterà TEDxer, i va ser l’encarregat de formar equip, associació i de dirigir el “cotarro” perquè tot sortís com va sortir.

Acte 2: Toni Segarra reivindica la ignorància

TEDxEixample 2019
Es defineix com “un tipus que escriu anuncis”, però sota aquesta modèstia es troba el publicitari més premiat d’Espanya. Toni va reivindicar la paret buida, el llibre buit, aquest punt d’ignorància que permet fer fluir la creativitat.

Acte 3: Paula Fernández-Ochoa va aixecar a 266 persones de la cadira

TEDxEixample 2019

Paula no és animadora. Aquesta advocada especialitzada en màrqueting jurídic i marca personal en entorns d’alt rendiment va demostrar el que molts no creuen. En 10 minuts i amb dos metres quadrats podem fer una rutina d’exercicis per activar-nos.

Acte 4: Víctor Amela ens convida a ser immortals

TEDxEixample 2019

El periodista i escriptor, va parlar de literatura i va repassar els moments en què els progressos van ser menyspreats pels grans mestres del saber. A través d’un relat del seu avi, ens va convidar a perpetuar la memòria de les persones amb la literatura.

Acte 5: Jordi Hereu reivindica Àfrica

TEDxEixample 2019
L’exalcalde de Barcelona i transformador de ciutats s’ha proposat impulsar un continent sencer. Va parlar d’una acceleradora de start-ups socials que ha trobat a l’Àfrica una raó per pensar que el futur passa per aquí.

Acte 6: Sergio Ayala ens va donar la fórmula per tirar endavant

TEDxEixample 2019

“Em dic Sergio Ayala i vull compartir el meu manifest dels homes mitjans”. La primera dosi d’humor amb sentit ve d’algú amb experiència en vendes que reivindica una idea simple: èxit és aixecar-te una vegada més que totes les vegades que caus.

Acte 7: Yusuke Suzuki i el creixement de la família TEDx

TEDxEixample 2019

L’organitzador de TEDxTokyo i un dels 25 TEDx Ambassador del món ens va donar les dades del que suposa aquesta comunitat global en el seu desè aniversari. Ja són més de 3.000 milions de visualitzacions de vídeos al canal de Youtube. Això suposa que cada dia es miren unes 850.000 TEDxTalks al món. Sens dubte la font d’idees gratuïta més important del món organitzada per voluntaris de més de 100 països i en més de 170 idiomes diferents.

Acte 8: TEDx Eixample segueix viu amb el format TEDxSalon

TEDxEixample 2019

Ana Reyes, la nostra co-organitzadora i líder dels TEDxEixampleSalon ens va convidar a seguir connectats a la comunitat de TEDx durant la resta de l’any a través d’aquest format. És molt més petit però molt més participatiu. Són esdeveniments curts d’unes 2 hores en què es genera un debat entre el públic i els experts al voltant d’una idea TED. Subscriu-te al newsletter per no perdre’t cap. Et convidem a que facis teves les idees que generem, al fet que siguis crític i a que impulsis les teves pròpies idees.

Acte 9: Guillem Roma ens convida a tornar a connectar

TEDxEixample 2019

“Estem tan connectats que hem desconnectat”. El músic va demostrar que entre una havanera i el reguetón hi ha més connexions del que pensem. I ho va fer amb la seva guitarra, la seva veu, i la seva particular trompeta, magistral.

Acte 10: Mar Santamaría busca la ciutat perfecta

TEDxEixample 2019

Aquesta urbanista i especialista en big data ens va dir que a vida està feta de petites grans decisions. I una de les més importants és: On volem viure? Analitzant les dades de les ciutats podem dissenyar-les per millorar l’habitabilitat.

Acte 11: Daria Shornikova contra els tòpics

TEDxEixample 2019

Moltes de les cultures tal com les coneixem avui dia són fruit de les sinergies, el concepte de la puresa ja no té sentit. La diversitat és la riquesa del Segle XXI. Així ho explicava Daria, especialista en innovació.

Acte 12: Anna Gener ens ensenya a valorar la bellesa

TEDxEixample 2019

La bellesa no és una cosa banal. Aquesta directiva i patrona de la Fundació Museu Picasso ens va explicar que la bellesa no es troba sol en l’art, també en racons ocults, i la seva contemplació genera respostes neuronals similars al plaer físic.

Acte 13: Víctor Parrado i el poder de riure cap a fora

TEDxEixample 2019
“Qui riu poc viu a mitges”. Aquest advocat, antic venedor i còmic es va encarregar de tancar TEDx Eixample amb el millor per sortir d’aquí feliços: l’humor. L’humor li va salvar la vida i l’actitud que prenem davant de les coses de cada dia ens la poden salvar a tots.

Acte 14: La “foto finish” de l’escenari

TEDxEixample 2019

Pau Samo va convidar a speakers i ponents a fusionar-se en l’escenari per a la fotografia final. Parlant de fotografies, en aquest enllaç de Flickr tenim l’àlbum oficial. Si vas estar aquí, et trobaràs.

Marques que portarem al cor

TEDxEixample 2019
Ja hem donat les gràcies als impulsors d’idees, però volem explicar com aquestes marques són un exemple d’organitzacions que es comprometen amb una causa que genera aquest impacte tan positiu en la societat. Permeten que se celebrin aquests esdeveniments gràcies a les seves contribucions en espècies o econòmiques. El nostre resultat econòmic com TEDxEixample ha de ser igual Zero. Gràcies a ells podem oferir la màxima qualitat. Aquí pots veure la llista completa d’Impulsors d’Idees.