Omet al contingut

Carme Ruscalleda i Raül Balam

Carme Ruscalleda va néixer a Sant Pol de Mar (1952) en una família pagesa i comerciant que li va transmetre els valors de la terra i de la cuina de kilòmetre zero. Amb inclinacions artístiques, des de petita es va sentir atreta per la cuina, però va acceptar estudiar comerç mercantil i formar-se com a cansaladera per posar-se al front del negoci familiar.

Gràcies al recolzament incondicional del seu marit,Toni Balam, Ruscalleda va transformar la botiga dels pares, un supermercat amb secció de carnisseria, en un delicatessen d’èxit comarcal. L’any 1988 el matrimoni sent la força dels emprenedors per travessar el carrer i convertir l’antic Hostal Sant Pau en un restaurant gastronòmic.

Carme Ruscalleda és una cuinera autodidacta i perfeccionista. El seu discurs gastronòmic s’articula en un diàleg constant amb el receptari tradicional, que reinterpreta amb imaginació i amb un respecte escrupolós pel producte. Ha publicat diversos llibres de cuina, i és infatigable en la difusió d’hàbits alimentaris saludables a les escoles. El seu restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar ha obtingut els màxims guardons professionals. El 2004 obre un restaurant a Tòquio i obté la Creu de Sant Jordi. El 2009, juntament amb el seu fill, Raül Balam, obre el restaurant Moments a l’hotel Mandarin Oriental, Barcelona, on des del 2017 és també responsable de l’àrea de gastronomia.

Ruscalleda creu amb fermesa que la cuina és cultura, i que la gastronomia ens projecta al món. La seva aposta per una cuina saludable, en sintonia amb el paisatge i l’entorn, és un reflex del seu compromís amb la societat.

#ShapeYourNewWorld